Bel Fıtığı Nedir?
Bel fıtığı, omurganın alt bölgesinde yer alan omurilik disklerinin birçok nedene bağlı olarak yıpranması, yırtılması veya kayması sonucu omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durum, genellikle bel bölgesinde ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlara neden olabilir.
Bel Fıtığı Neden Oluşur?
Bel fıtığının nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber kalıtsal veya aktiviteye bağlı olarak oluşabilir. Ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda kalma, düşme, zorlama, aşırı kilo alımı sigara kullanmak, uzun süre masa başında durmak fıtık için önemli risk faktörlerindendir. Ayrıca fıtık her yaştan insanda görülse de yaşlanmak da fıtığın oluşmasını arttıran nedenlerdendir. Hamilelikte kısa süreli aşırı kilo alımı da fıtık riskini arttırır.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
· Bacaklarda veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşukluk: Fıtık çevredeki sinirlere baskı yaptığı için bacaklarda uyuşma ve karıncalanma meydana gelir. Bel bölgesindeki ağrının yönünde oluşur.
· Kas Güçsüzlüğü
· Hareket ederken zorlanma
· İktidarsızlık
· Şiddetli bel ağrısı: genellikle tek taraflı hissedilir ve omurganın alt kısmında yoğunlaşır.
· Bacaklara vuran ağrılar
· Çabuk yorulma
· İdrar tutamama: Sinirlere yapılan baskıdan kaynaklı oluşur ve acil müdahale gerekebilir.
· Denge kaybı
· Otururken ve yürürken zorluk çekme
· Öksürme veya hapşırma sırasında artan ağrı
Bel Fıtığı Tedavisi Nelerdir?
Bel fıtığı tedavisi kişiden kişiye göre değişir ve tedavi programı kişiselleştirilmiş olmalıdır. Bu nedenle, bir fizyoterapist tarafından yapılan değerlendirme ve tedavi planlaması önemlidir, İleri seviyede sinire bası, güç kaybı, idrar ve dışkı tutamama gibi nörolojik belirtiler dışında acil cerrahi tedavi gerektirmez. Bel fıtığı olan kişiler için fizik tedavi, tedavinin önemli bir parçasıdır. Fizik tedavi, bel fıtığı olan hastaların semptomlarını azaltmaya, omurga ve çevresindeki kasların güçlendirilmesine, esnekliğinin artırılmasına ve postürün düzeltilmesine yardımcı olur. Fizik tedavinin temel hedefleri arasında ağrıyı azaltmak, fonksiyonu geri kazandırmak ve tekrarlamayı önlemek yer alır.
Egzersiz uygulamalarına fıtık tedavisinde erken dönemde başlanması gerekir ve tedavinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Başlarda günlük yaşam aktivitelerini düzenleme konusunda hastaya eğitim verilir ve ağrıyı arttırmayacak şekilde esneme, germe ve postür egzersizlerini içeren bir program başlatılır
Bel fıtığı tedavisinde kullanılan yaygın yöntemler;
· Ultrasonik ısıtma tedavisi
· Elektrik akımı içeren tedaviler: ağrıyı azaltmaya, kas spazmlarını gevşetmeye ve iyileştirmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.
· Manuel terapi: fizyoterapistler bel fıtığı semptomlarını azaltmak için elle manipülasyon, mobilizasyon ve masaj gibi yöntemler kullanabilirler. Bu teknikler kas spazmlarını azaltmaya, kan dolaşımını arttırmaya ve belin esnekliğini arttırmaya yardımcı olabilir.
· Egzersizler: kişiye özel olarak tasarlanmış egzersiz programları, omurga ve çevresindeki kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Stretching(esneme), core stabilization(merkez kaslarının güçlenmesi) ve aerobik egzersizler bu programın bir parçası olabilir.
Comments